Арестуваха дъщерята на Алберто Фухимори

  • 10 октомври 2018 20:16

  • 1668
  • 0
Арестуваха дъщерята на Алберто Фухимори
© Getty Images

Кейко Фухимори бе арестувана днес в Перу в рамките на разследването на голям корупционен скандал, предадоха световните агенции, като се позоваха на нейния адвокат.

43-годишната дъщеря на бившия перуански президент Алберто Фухимори била задържана, когато отишла да даде показания в прокуратурата във връзка с финансирането на кампанията си за президентските избори през 2011 г. Тя е заподозряна в пране на пари, получени от бразилския строителен гигант Одебрехт (Odebrecht), която бе замесена в огромен корупционен скандал, разтърсил цяла Латинска Америка.

Компанията призна, че е давала подкупи в редица страни в региона, за да получи поръчки.

Кейко Фухимори е лидер на консервативната опозиция в Перу. Нейната партия "Народна сила" има най-много депутати в парламента.

Кейко Фухимори се кандидатира неуспешно на президентските избори в Перу през 2011 и 2016 г. Тя загуби на косъм последните избори срещу Педро Пабло Кучински.

Миналата сряда Върховният съд на Перу отмени помилването на Алберто Фухимори и нареди той да бъде арестуван незабавно, за да излежи оставащите 15 години от присъдата си от 25 години затвор за десетки убийства и отвличания. Броени часове по-късно 80-годишният Фухимори бе откаран с линейка в клиника в столицата Лима, където вече е бил настаняван няколко пъти.

Независими експерти казват, че здравните проблеми на бившия перуански президент не са пречка той да доизтърпи своето наказание. Според медицинската експертиза той наистина има сериозни и нелечими заболявания, но те не са смъртоносни.
Фухимори бе помилван скандално през декември миналата година от тогавашния президент на Перу Педро Пабло Кучински. Мнозина видяха в това решение политически пазарлък, тъй като Кучински се нуждаеше от гласовете на съюзниците на Фухимори в парламента, за да не бъде отстранен при процедура за импийчмънт. В крайна сметка той все пак бе принуден да подаде оставка през март заради обвиненията срещу него в корупция във връзка с получени подкупи от Одебрехт.
Фухимори бе осъден на 25 години затвор за своята роля в 25 убийства и две отвличания в периода на президентското си управление (1990-2000 г.).

Последвайте канала на

БТА
1668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини