12 страни от Латинска Америка търсят решения на венецуелската бежанска криза

  • 03 септември 2018 10:22

  • 994
  • 1
 12 страни от Латинска Америка търсят решения на венецуелската бежанска криза
© Getty Images/Guliver

Дванадесет страни от Латинска Америка се събират в еквадорската столица Кито, за да обсъждат днес и утре решения на венецуелската бежанска криза, предаде Франс прес.

Срещата е по инициатива на Еквадор. В нея участват Аржентина, Боливия, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Чили, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай. Венецуела бе поканена, но засега не е потвърдила участие.

Около 2,3 милиона венецуелци - 7,5 процента от населението на 30,6-милионна Венецуела - живеят сега зад граница заради икономическата и политическата криза в родината си. Най-много от миграцията бяха засегнати Колумбия, Перу и Еквадор. В Бразилия пък имаше прояви на насилие срещу бежански лагери на венецуелци.

Страните, събрали се в Кито, се очаква да повдигнат въпроса за система за квоти за разпределяне на мигрантите. Тази идея им бе подсказана от испанския премиер Педро Санчес, който бе неотдавна на обиколка в региона. Там той обеща и 35 милиона долара европейска помощ за управление на тази миграционна криза.

Страните, които ще се срещнат в Кито, ще обсъждат и елиминирането на ограниченията пред уеднаквяване на мерките за транзит на венецуелските мигранти. Ще се обсъжда и създаване на общ фонд за справяне на кризата, а Еквадор ще отправи призив за оказване на международна финансова помощ.

Относно причините за миграционната криза, а именно политическата и икономическата криза във Венецуела, сред страните от Латинска Америка няма единна позиция, предвид това, че Боливия защитава политиката на венецуелския президент Николас Мадуро.

Венецуелската миграция е най-сериозната в историята на Латинска Америка. На всяка граница венецуелците сега се сблъскват с различни формалности. Колумбия им иска лична карта в случай на транзит и паспорт за онези, които искат да останат, Еквадор иска сертифицирана лична карта, а Перу иска паспорт или молба за предоставяне на бежански статут, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и ВСИЧКО ТОВА

2018.09.03 | 16:36

1
ЗАЩОТО, ЕДНА МИРИЗЛИВА РАСА ИСКА ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА.

Добави коментар

Водещи новини