В аржентинския Сенат започнаха дискусии относно абортите

  • 08 август 2018 20:34

  • 2203
  • 0
В аржентинския Сенат започнаха дискусии относно абортите
© Pixabay

Аржентинският Сенат започна разискванията, преди да гласува дали да бъдат легализирани абортите до 14-тата седмица от бременността. Това става след повече от десетилетие на агитация на феминистки организации, предаде ДПА.

През юни съответният законопроект беше приет от долната камара на парламента. Сенатът обаче има последната дума и се очаква да гласува против законопроекта с гласовете на 38 от 72 сенатори. Смята се за възможно и Сенатът да внесе промени в законопроетка и след това да го върне в Камарата на депутатите.

Някои сенатори заявиха, че се обсъждат и други алтернативи, като например абортите да бъдат декриминализирани.

Пред сградата на аржентинския Конгрес се събраха хиляди хора. Площадът отпред беше разделен между привърженици и противници на абортите - привържениците бяха със зелено, а противниците - със синьо.

"Борим се за правата и свободата си", заявиха по-рано организаторите на кампанията в подкрепа на абортите.

Архиепископът на Буенос Айрес Марио Поли обаче се обяви против абортите. По време на заседанието на Сената Католическата църква отслужи литургии и призова католиците да демонстрират срещу абортите. Преди това папа Франциск определи съзнателното прекратяване на бременността като "зверство" и го сравни с нацизма.

В Аржентина бременността е позволено да бъде прекратена само при изнасилване или при риск за живота на майката.

С новия законопроект ще се позволи на майките да правят безплатни аборти в обществените болници до 14-тата седмица от бременността.

Президентът Маурисио Макри призоваваше парламента да обсъди въпроса, макар да заяви, че той лично е "за живота".

"Няма значение какъв ще е резултатът" от гласуването, написа той днес в Туитър.

Според организации на гражданското общество всяка година в Аржентина се извършват по 500 000 незаконни аборта, макар че експерти оспориха тези данни, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

БТА
2203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини