Арестуваха 11 журналисти във Венецуела след атентата срещу Мадуро

  • 06 август 2018 10:55

  • 1545
  • 1
Арестуваха 11 журналисти във Венецуела след атентата срещу Мадуро
© Getty Images/Guliver (архив)

Властите във Венецуела задържаха 11 журналисти след покушението срещу президента Николас Мадуро, съобщи ТАСС, цитирайки националния профсъюз на работещите в печата.

"Единадесет журналисти и сътрудници на медиите бяха необосновано задържани, а още няколко бяха пребити или ограбени. Не приемаме подобни действия и настояваме отговорните за това нарушение на правото на информация да бъдат наказани", се казва в изявление на профсъюза.

Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания.

Венецуелският вътрешен министър Нестор Реверол вчера съобщи, че са арестувани шестима заподозрени в опит за убийство на държавния глава.

Покушението с дронове с експлозиви беше извършено в момент, когато президентът Мадуро държеше реч на церемония в столицата Каракас по повод 81-ата годишнина от създаването на Боливарската национална гвардия. Дроновете бяха обезвредени. Ранени бяха седем души от Националната гвардия. Президентът и членовете на висшето ръководство на страната са невредими.

Вчера социалистическото правителство обвини шестимата задържани в заговор с хора, живеещи в Маями, и крайнодесни кръгове в съседна Колумбия, без обаче да подкрепи твърденията си с конкретни доказателства. Лидери на опозицията разкритикуваха Мадуро, че атакува политическите си опоненти и предупредиха, че той може да използва покушението, за да засили репресиите срещу критиците си, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът и съюзниците му определиха атаката като пряко доказателство за съществуването на международен заговор за сваляне на правителството му. Наред с това те изтъкнаха, че реакцията на армията показва, че властите могат да разчитат на предаността на венецуелските войници, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1545 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.06 | 11:44

1
Ердоган №2.

Добави коментар

Водещи новини