Десетки загинали и стотици ранени при изригване на вулкан в Гватемала (видео)

  • 04 юни 2018 06:49

  • 4199
  • 0
Десетки загинали и стотици ранени при изригване на вулкан в Гватемала (видео)
© Getty Images/Архив

Най-малко 25 души са загинали и около 300 са ранени при изригването на вулкана Фуего (огън на испански) в Гватемала, съобщи агенцията за борба с бедствията, позовавайки се на AFP.

Това е най-силното изригване на този вулкан от повече от 40 години. Потокът от лава е дълъг осем километра.

Вулканът се намира на около 25 километра от столицата Гватемала, над която се е изсипала вулканична пепел. В различна степен от изригването са засегнати 1,7 милиона души, предаде Франс прес.

"Вулканът продължава да изригва и има голяма вероятност от лавини от нажежени отломки", каза нейният директор Еди Санчес.

Фуего, който е сред най-активните в Централна Америка, изхвърли разтопени скали, черен дим и пепел в небето вчера по обед и наложи затваряне на летището "Аурора" в столицата Гватемала и евакуиране на част от жителите й. Часове по-късно от вулкана започна да изтича лава с температура до 700 градуса по Целзий, съобщи директорът на гватемалския Институт по сеизмология и вулканология.

Активният вулкан е на 25 км югозападно от столицата Гватемала и е висок 3763 метра.

Телевизията показа видеозаписи на обгорен пейзаж и поток от лава, заливащ къщи. "Не всички успяха да се евакуират, вероятно някои са били затрупани", каза жителка на село Ел Родео. "Ние видяхме как се спуска лавата и избягахме на близкия хълм", добави тя.

Сред жертвите е служител на агенцията за борба с бедствията.

3100 души са били евакуирани от близките до вулкана населени места. Пепелта, изхвърляна от вулкана, се разпръсва над район с 1,7 милиона жители при население от общо 15 милиона. Пепел се сипе над района на столицата Гватемала и над департаментите Сакатепекес, Чималтенанго и Ескуинтла. Улиците на град Антигуа - популярна туристическа дестинация, са покрити с пепел.

Президентът Джими Моралес каза, че ще издаде декларация за обявяване на извънредно положение, която трябва да бъде одобрена от Конгреса. Той прикани хората да следят информацията на спасителните служби, добавя АП.

Последвайте канала на

БТА
4199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини