Президентът на Парагвай подаде оставка три месеца преди да изтече мандатът му

  • 29 май 2018 06:34

  • 1919
  • 0
Президентът на Парагвай подаде оставка три месеца преди да изтече мандатът му
© Pixabay

Президентът на Парагвай Орасио Картес подаде оставка три месеца преди изтичането на мандата му през август, за да положи клетва като сенатор, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вицепрезидентката Алисия Пучета ще стане временен президент до края на петгодишния мандат на Картес. По силата на конституцията на Парагвай всички бивши президенти автоматично стават доживотни сенатори, но без право на глас. Картес обаче спечели място в Сената на изборите миналия месец и Върховният съд се произнесе, че това е законно. В този случай той трябваше да подаде оставка като президент и да положи клетва през юни като сенатор, за да участва в сесията на новия парламент.

Избраният за президент Марио Абдо Бенитес, който също като Картес е член на управляващата от десетилетия дясна партия Колорадо, ще встъпи в длъжност на 15 август.

Преди да стане президент, Картес бе собственик на двайсетина компании от банковия и тютюневия сектор до футболни клубове, поради което често бе обвиняван, че е натрупал богатство с пране на пари, контрабанда на цигари и наркотици, посочва АП.

68-годишната юристка Алисия Пучета ще стане първата жена държавен глава на Парагвай, където има твърде малко жени на високи постове, отбелязва Франс прес. Пучета също е от партията Колорадо и е противничка на узаконяване на абортите.

Сенаторката от опозиционната Прогресивна демократична партия Дезире Маси заяви, че издигането на Пучета на най-високия пост в държавата не е придобивка за жените в Парагвай. "Жена, която показа, че е напълно послушна на властта, не ни представлява. Картес я използва като прикритие за задкулисните си ходове", добави опозиционната сенаторка, цитирана от АФП.

В сряда се очаква парламентът да приеме оставката на Картес и да провъзгласи Алисия Пучета за президент.

Последвайте канала на

БТА
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини