Вандали оскверниха гробницата на бившия президент на Венецуела

  • 16 юни 2016 07:34

  • 1155
  • 0
Вандали оскверниха гробницата на бившия президент на Венецуела
©

Вандали оскверниха гробницата на бившия президент на Венецуела и прочут писател Ромуло Гайегос, предаде АП. Посегателството срещу гробницата е най-новият и шокиращ случай на обиране на гробове в страна, в която беззаконието се засилва.

Гайегос е автор на най-известния венецуелски роман "Доня Барбара" (1929 г.), а през 1947 г. печели първите напълно демократични президентски избори в страната. Само девет месеца по-късно е свален от власт с военен преврат.

Внучката му Теотисте Гайегос изрази възмущението си във Фейсбук. На страницата й се виждат снимки на разбития отворен гроб, покрит с червена пръст.

Обирането на гробове за мрамора и костите на мъртъвците, които биват продавани на практикуващи вуду, отдавна е проблем във Венецуела. Твърди се обаче, че напоследък подобни посегателства са зачестили с изпадането на страната във все по-голям хаос и изострянето на икономическата криза.

Противниците на президента Николас Мадуро реагираха гневно на обира, но правителствени поддръжници ги обвиниха в опит да трупат политически актив и изразиха съмнения в достоверността на информацията. Кметът на Каракас Хорхе Родригес заяви, че ще поиска разрешение от семейството да изпрати прокурор, който да разследва случая, и нареди денонощна охрана на гробницата. Останките на Гайегос все пак не са били преместени, отбеляза министърът на културата Фреди Нянес.

В страната продължават да избухват спонтанни гладни бунтове, които взеха вече четвърта жертва. Властите потвърдиха, че 17-годишен младеж е починал в болница в планинския град Мерида, след като бил прострелян при безредици.

Полицията засили присъствието си в крайбрежния град Кумана, след като над 20 магазина бяха разбити. Най-малко един човек е загинал, а 10 са ранени, допълва ДПА. Около 150 души са арестувани.

Бунтовете в Кумана, столица на провинция Сукре, започнаха, след като стотици хора стояха с часове на опашка за храна.

Президентите на Аржентина и Колумбия Хуан Мануел Сантос и Маурисио Макри призоваха към диалог между правителството и опозицията във Венецуела. Макри изрази загриженост за състоянието на човешките права в страната и "икономическия й, социален и медицински колапс".

Последвайте канала на

БТА
1155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини