Орбан: Номинирането на унгарец на поста еврокомисар по разширяването на ЕС е дипломатически успех

  • 22 ноември 2019 19:52

  • 802
  • 0
Орбан: Номинирането на унгарец на поста еврокомисар по разширяването на ЕС е дипломатически успех
© gettyimages

Номинирането на унгарец за бъдещ европейски комисар по разширяването беше приветствано днес от унгарския премиер Виктор Орбан като значим дипломатически успех, предаде АФП.

В интервю за унгарското национално радио Орбан подчерта, че този пост в новата Европейска комисия ще е най-важният през идните години. Това изявление бе направено в момент, когато независимостта на унгарския кандидат за еврокомисар по отношение на евроскептичната политика на страната му бе подложена на съмнение, отбелязва Франс прес. Унгарците ще могат да засилят влиянието си върху европейските политики в сектора на енергетиката и миграцията благодарение на този дипломатически успех, който е най-значим за последните 10 години, заяви Орбан.

ЕП ще гласува следващата седмица новия състав на Европейската комисия

На 18 ноември Европейският парламент одобри кандидатурата на унгареца Оливер Вархели за еврокомисар, който ще отговаря за политиката на добросъседство и за преговорите за разширяване. Преди да му дадат зелена светлина обаче, депутатите поискаха гаранции за неговата независимост по отношение на Орбан, чиято политика редовно ядосва Брюксел. Те също така поискаха разяснения за естеството на връзките на унгарския премиер с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, както и за последните изявления на Орбан.

В реч в началото на миналия месец унгарският премиер каза на ръководителите на Турция и на Азербайджан, че Унгария ще бъде щастлива да е на тяхно разположение, за да помогне на техните аспирации, в случай че те бъдат присъединени към политиката на добросъседство на ЕС. Демонстрираната от Орбан близост с Москва и Анкара породи освен това съмнения за интересите, които един унгарски еврокомисар ще брани на Балканите, където ЕС също е изправен пред влиянието на Русия и на Турция.

Вархели, който сега е постоянен представител на Унгария в ЕС, увери по време на изслушването си в Европейския парламент, че ще работи в пълна независимост от Виктор Орбан. Шест страни от Западните Балкани и Турция са кандидати за членство в ЕС. Политиката на добросъседство предвижда диалог със страните от Средиземноморието, Кавказ и държавите на източната граница на ЕС.

ЕП предварително одобри всички кандидати за еврокомисари

Днес Орбан каза още, че сили, поддържащи имиграцията, са се опитали да блокират кандидатурата на Вархели. "Фактите показват, че (Джордж) Сорос лично се опита да достигне най-висшите сфери, за да го постигне", каза той, визирайки американския филантроп и милиардер от унгарски произход. Унгария редовно отправя по адрес на Сорос на обвинения, които не са подкрепени от факти, че иска да насърчи миграционните движения към ЕС, отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини