Доналд Туск обяви война на популистите и автократите

  • 20 ноември 2019 21:34

  • 536
  • 3
Доналд Туск обяви война на популистите и автократите
© Getty Images/Guliver (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се очаква да оглави най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП) - отправи днес остри критики срещу автократите и популистите, предаде Франс прес.

Туск е в Загреб за конгреса на ЕНП, който трябва да избере нов партиен лидер - пост, за който той е единствен кандидат.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на ЕНП

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан, Туск припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици членове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

"Някой друг също работи много, но само за да защити своя начин на представяне на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска пропаганда", заяви Туск.

Отношенията между партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изявления и кампании срещу Брюксел, ЕНП суспендира членството на тази формация. Някои дори настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици.

Унгария изгради през 2015 г. частично електрифицирана ограда покрай границите си, за да прекъсне пътя на мигрантите. Оттогава Будапеща не спря да затяга антиимиграционното си законодателство с цената на нарастващ антагонизъм с европейските институции.

"Няма да пожертваме такива ценности като гражданските свободи, правовата държава и почтеното публично поведение, на олтара на реда и сигурността", каза Туск.

Нека всички се обединим на така важното политическо бойно поле, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата отговорна народна партия, призова той.

Конгресът на ЕНП се провежда днес и утре в Загреб. В него участват 2000 делегати. Орбан не е поканен.

Основни теми, които ще бъдат дискутирани на конгреса, са разширяването на ЕС към Западните Балкани, месец след като ЕС под импулса на Франция отказа да започне преговорите за членство с Албания и Северна Македония.

Последвайте канала на

БТА
536 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
За огромно съжаление

2019.11.21 | 16:46

3

В Европа кризата с лидерството скоростно се превръща в катастрофа!!! С огромно ожесточение отстрлват малкото останали читави лидери като Виктор Орбан,а по върховете се намърдват мижитурки и отцепродавци,убийци на собстбените си народи!!! Поляците не искат нито да го чуят,нито да го видят този техен съгражданин,значи има защо! Клоунадата е пълна с заместничката му Габриел!!! Бог да пази християнска Европа!!!

2019.11.21 | 08:03

2

Голям мръсник ! Поляците го мразят , не искат да го виждат в Полша !

2019.11.21 | 00:21

1

Браво! Време беше.

Добави коментар

Водещи новини