Бабиш: Бях член на комунистическата партия. Не се гордея с това

  • 17 ноември 2019 16:10

  • 631
  • 2
Бабиш: Бях член на комунистическата партия. Не се гордея с това
© Getty Images/Guliver (архив)

Чешкият премиер, милиардерът Андрей Бабиш, чиито позиции са отслабени от обвиненията в корупция, днес изрази съжаления, че в миналото е членувал в комунистическата партия, предаде Франс прес. Бабиш говори на церемония в Прага по случай 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бившата Чехословакия.

"Както сигурно знаете, бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това", изтъкна той на церемонията, на която присъстваха премиерите на Унгария, Полша и Словакия, както и председателят на германския парламент Волфганг Шойбле.

"Не бях толкова смел и ангажиран като Вацлав Хавел", призна Бабиш, припомняйки за бившия драматург дисидент и антикомунист, станал чешки президент.

"Днес съм тук в качеството ми на премиер, избран на свободни и демократични избори. Така че бих желал, поне сега, да изразя своята благодарност и смирение", допълни той, като благодари на хората, участвали в демонстрациите през 1989 година.

Вчера около 250 000 души протестираха в Прага, за да поискат оставката на Бабиш, който е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения.

Над 200 000 протестират в Прага срещу премиера Бабиш

Бабиш бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Днес неговото правителство на малцинството разчита на негласната подкрепа на комунистическите депутати, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.17 | 18:39

2

И този е корумпе като нашата Тиква

2019.11.17 | 16:26

1

не само ти, затова ще си ходите всичките

Добави коментар

Водещи новини