Движението на "жълтите жилетки" отбелязва първата си годишнина

  • 17 ноември 2019 09:52

  • 293
  • 0
Движението на "жълтите жилетки" отбелязва първата си годишнина
© Getty Images/Guliver

Днес се навършва една година от първата протестна акция на движението на "жълтите жилетки". Преди година демонстранти излязоха в Париж и във други населени места на Франция, за да протестират срещу планирано покачване на цените на горивата. Впоследствие то бе отменено, но демонстрациите продължиха всяка събота, припомня Франс прес.

Исканията на демонстрантите се разшириха и дори придобиха политическо измерение, а президентът Еманюел Макрон организира голям обществен дебат в опит да намали напрежението и да се вслуша в гласа на народа, посочва френски издания.

Вчера в Париж и други градове се проведе 53-ата протестна акция на движението. Във френската столица тя се изроди в сблъсъци, палежи и вандалски прояви на няколко места - площад Италия, площада на Бастилията и зоната на Халите. Полицията използва сълзотворен газ и арестува 147 души в Париж, от които 129 остават с мярка задържане под стража.

Министерството на вътрешните работи на Франция мобилизира сили за 53-ия ден от протестите на "жълтите жилетки"

Протестите в цяла Франция вчера изкараха на улицата 28 000 души, като в Париж те бяха 4700.

Сред исканията на движението на "жълтите жилетки" продължават да бъдат тези намаляване на данъците върху продуктите от първа необходимост, връщане на данъка върху богатството и референдум за гражданска инициатива.

Полицията в Париж задържа най-малко 105 души по време на протестните акции на "жълтите жилетки"

Последвайте канала на

БТА
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини