ЕК може да съди Великобритания заради липсата на предложение на еврокомисар

  • 14 ноември 2019 14:18

  • 275
  • 0
ЕК може да съди Великобритания заради липсата на предложение на еврокомисар
© Pixabay

Европейската комисия оценява внимателно писмото, изпратено от британските власти в отговор на настояването на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е Лондон да предложи нов еврокомисар. Това съобщиха говорители на институцията.

Говорителите не отхвърлиха възможността ЕК да се обърне към Съда на ЕС заради отказа на британските власти да се съобразят с искането на Фон дер Лайен. Те уточниха, че в писмото, получено снощи, Великобритания признава задълженията си към ЕС и изразява готовност да не създава пречки пред съставянето на новата комисия.

Лондон уведоми ЕК, че няма да номинира британски еврокомисар преди изборите на 12 декември

Оценяваме много задълбочено британското становище и обмисляме внимателно следващите стъпки, заявиха говорителите. По техните думи действията на Лондон водят до невиждани досега усложнения.

Според говорителите, каквито и действия да предприеме ЕК в отговор на британския отказ, не трябва да се стига до нови затруднения при съставянето и встъпването в длъжност на следващата комисия. По техните думи целта остава новата ЕК да започне работа от 1 декември.

Европейският парламент изслушва днес новопредложените за еврокомисари от Унгария, Франция и Румъния. Очаква се оценката от изслушванията да бъде съобщена по-късно, а на 27 ноември ЕП да гласува целия състав на новата комисия.

Последвайте канала на

БТА
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини