Европейски медии бранят Еманюел Макрон за мозъчната смърт на НАТО

  • 08 ноември 2019 09:57

  • 725
  • 0
Европейски медии бранят Еманюел Макрон  за мозъчната смърт на НАТО
© Getty (архив)

Вчерашното интервю на френския президент за НАТО е една от темите в днешните европейски вестници.

Британският в. "Файненшъл таймс" пише, че с изказването си за сп."Икономист", че НАТО е изпаднала в "мозъчна смърт" Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на създава проблем в отношенията с Германия и останалите съюзници преди важната среща на върха на Северноатлантическия алианс през декември в Лондон.

Вестникът коментира и отговора на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на оценката на Макрон и посочва, че Меркел отхвърля мнението му като твърде радикална и призова за единство и диалог за изглаждане на разногласията в алианса.

Според коментатора на в. "Дейли телеграф" Марк Алмонд диагнозата на Макрон е вярна, но решението, което той предлага - да засилване на европейската отбрана - е опасна илюзия. "Вместо да превръщат Европейския съюз в супердържава, страните-членки би трябвало да продължат да гледат напред", констатира журналистът, който отбелязва, че макар думите на Макрон да изглеждат доста силни, в тях има истина.

"Противоречията с Турция и объркването в НАТО от дестабилизиращата тактика на руския президент Владимир Путин поставят 70-годишния алианс в сложна ситуация", констатира коментаторът. "Проблемите пред НАТО още повече се задълбочават от хладното отношение на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския към алианса, станало обект на рязка, но справедлива критика от страна на френския президент", се казва в публикацията.

Френското издание "Монд" също коментира интервюто на Макрон за сп. "Икономист", като насочва вниманието към различните реакции на казаното от Макрон от страна на Германия, САЩ и Русия. "Докато Меркел заяви, че страните членки трябва да решават проблемите си чрез диалог, а Помпейо подчерта историческата значимост на НАТО за световната сигурност, говорителката на руското външно министерство нарече думите на френския лидер "златни", пише "Монд".

Изданието посочва, че Макрон е прав, когато казва, че САЩ, остават първостепенен съюзник, но гледат другаде, по-специално към Китай и американския континент. Според изданието обаче това е уклон, наследен още от предишния американски президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. "Монд"казва, че Макрон е прав, когато казва, че Тръмп не споделя европейския проект и това е една от най-големите заплахи за пакта.

Последвайте канала на

БТА
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини