В Латвия лекари и медицински сестри масово протестираха с искане за по-високи заплати

  • 07 ноември 2019 21:35

  • 458
  • 0
В Латвия лекари и медицински сестри масово протестираха с искане за по-високи заплати
© Getty Images/Guliver (архив)

Няколко хиляди лекари и медицински сестри се събраха пред парламента в латвийската столица Рига с искане за повишаване на заплатите, в най-масовата демонстрация от този тип от едно десетилетие, предаде Франс прес.

По данни на полицията 5000 души са участвали в демонстрацията. Организаторите донесоха ковчези и транспаранти с надписи като "Единни за здравето" или "Искам само една месторабота", намек за факта, че много лекари са принудени да работят на две или три места.

Синдикатът на здравните работници организира проявата в реакция на намерението на депутатите да увеличат своите заплати и тези на членовете на правителството, като същевременно нарушиха обещанието си да повишат заплатите на медицинските работници.

В болниците пък някои лекари решиха да лекуват само спешни случаи. "Месечната заплата на лекар в държавна болница е между 1000 и 3000 евро", заяви лекарят Робертс Фурманис в изявление до медиите.

"През деня работя в болница, вечерта давам извънредни смени в линейка, а в почивните си дни преподавам в медицински факултети. С тези три работни места изкарвам под 3000 евро на месец. Как да се грижа за семейството си?", попита той.

Миналата година парламентът на Латвия гласува повишения на заплатите на почти всички служители в държавния сектор. Сега обаче депутатите заявяват, че е невъзможно да се намерят нужните средства в бюджета за 2020 г.

Последвайте канала на

БТА
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини