ЕП призовава за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия

  • 24 октомври 2019 15:49

  • 532
  • 0
ЕП призовава за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия
© gettyimages

Евродепутатите осъждат категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовават Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия.

В резолюция приета в четвъртък, с вдигане на ръка, евродепутатите предупреждават, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло, съобщиха от пресцентъра на Европарламента в София.

Зона за сигурност под ръководството на ООН в Северна Сирия

Откакто Турция започна военната си инвазия, довела до голям брой цивилни и военни жертви, най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си, подчертават евродепутатите, цитирайки източници на ООН. Евродепутатите се застъпват за установяването на зона за сигурност, под ръководството на ООН, в Северна Сирия.

Те категорично отхвърлят турските планове за установяването на „така наречената зона на безопасност“ по североизточната граница на Сирия и изразяват загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона“.

Риск от възраждане на ИДИЛ

Парламентът изрази своята солидарност с кюрдския народ, изтъквайки ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу Даеш/ИДИЛ. Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.

Изнудване от страна на турския президент

Евродепутатите намират за неприемливо превръщането на бежанците в оръжие от турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и „използването им за изнудване на ЕС“.

Те призовават Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция. Евродепутатите също предлагат да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини