Турция очаква да преодолее несъгласията със САЩ за Ф-35, каза министърът на отбраната

  • 23 октомври 2019 19:54

  • 854
  • 1
Турция очаква да преодолее несъгласията със САЩ за Ф-35, каза министърът на отбраната
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция очаква да преодолее несъгласията със САЩ по въпроса за производството на изтребителите Ф-35, заяви министърът на отбраната на страната Хулуси Акар, цитиран от Ройтерс.

"Ще преодолеем разногласията със САЩ по въпроса за Ф-35. Може да купим система Пейтриът от САЩ", посочи Акар в интервю днес, като допълни, че темата може да бъде в дневния ред на предстоящото посещение на президента Реджеп Тайип Ердоган в САЩ.

Вашингтон предприе действия за отстраняването на Анкара от съвместната програма за изтребителите, след като Турция купи и започна да получава през юли руските системи за ПВО С-400, напомня Ройтерс.

"Надяваме се, че ще продължим да ги произвеждаме (Ф-35). Има някои проблеми сега, но вярвам, че тези въпроси ще бъдат преодолени", посочи той. "Ние сме партньори в производството на Ф-35 и от години инвестираме в проекта, около 1,5 милиарда долара..., произвеждайки някои от частите в Турция", добави Акар.

Министърът отхвърли критиките, че Турция се отклонява от своите западни съюзници.

"Ние сме в центъра на НАТО и оставаме решени да изпълняваме цялостно своите отговорности. Няма да ходим никъде", заяви Акар. "Преживяваме някои проблеми с разбирането от страна на съюзниците си от НАТО", посочи още министърът, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Хулуси Акар изказа надежда, че санкциите на САЩ заради офанзивата в Североизточна Сирия ще бъдат само временни.

Той изтъкна също, че не трябва да бъде допуснат горещ инцидент със Сирия, като добави, че Русия прави всичко възможно по този въпрос.

По думите на турския министър Турция е решена "да направи всичко необходимо" не само по отношение на ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия и Силите за защита на народа, разглеждани от Анкара като идентична организация, бел.ред.), но също и що се касае до ДАЕШ ("Ислямска държава"), ако се натъкне на групировката в районите, където влиза.

Акар уточни, че по различен начин под контрола на турците са се оказали около 200 терористи от ДАЕШ в Северна Сирия, които ще бъдат охранявани и контролирани на подходящи места по удачен начин.

Той категорично отхвърли спекулациите за употреба на химическо оръжие от страна на турската армия, като подчерта, че въоръжените сили на Турция не разполагат с такива оръжия в арсенала си. "Имаме чувството, че ПДС (Партия на демократичния съюз) е донесла химическо оръжие в района, за да обвини турската армия", добави той.

"Проектите, чрез които нашите сирийски братя ще могат да се завърнат към нормалния си живот, са готови; продължават дейностите за прилагането, финансирането и осъществяването им с помощта на други страни", каза още Акар.

Последвайте канала на

БТА
854 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.10.23 | 20:11

1

Тия са като фурнаджийска лопата братче...

Добави коментар

Водещи новини