Предложеният за премиер на Румъния: Препоръките на ЕК да се изпълнят възможно най-скоро

  • 22 октомври 2019 19:38

  • 477
  • 0
Предложеният за премиер на Румъния: Препоръките на ЕК да се изпълнят възможно най-скоро
© Getty Images/Guliver (архив)

Предложеният за нов румънски премиер Лудовик Орбан заяви днес, че е необходим много сериозен анализ на всички критики и че препоръките от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъдат приложени на практика във възможно най-кратък срок, предадоха агенция Аджерпрес.

"Трябва да бъде направен много сериозен анализ на всички критики, възражения, искания и препоръки от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Те трябва да бъдат съгласувани с позициите на Венецианската комисия и трябва да бъде приет план за действие за прилагане на препоръките", каза Лудовик Орбан, който е лидер на Национално-либералната партия (НЛП).

Орбан посочи, че НЛП е изработила проект на решение, с който иска експертизата на Европейската комисия и на Венецианската комисия за промените в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и правосъдните закони.

Лудовик Орбан подчерта, че НЛП иска независимо правосъдие, еднакво за всички, което да спазва правата и основните свободи, което да не бъде подложено на какъвто и да било натиск от страна на политическата власт и което да спазва всички практики и стандарти на европейско равнище, както и чл. 2 от Договора за правовата държава.

Лидерът на НЛП посочи още, че Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, който бе създаден със съдебната реформа на Социалдемократическата партия, трябва да бъде премахнат.

"Трябва да бъде разпуснат. НЛП има (готов) проектозакон (за това). След встъпването в длъжност на новото правителство ще започнем пряк диалог с европейските партньори, ще договорим график и план за действие, който ще позволи във възможно най-кратък срок и Румъния да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка. Но има само един път - прилагане на практика на препоръките от доклада", посочи Лудовик Орбан, цитиран от Аджерпрес.

Последвайте канала на

БТА
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини