Тленните останки на Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък

  • 21 октомври 2019 14:56

  • 730
  • 1
Тленните останки на Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък
© Gettyimages

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от величествения мавзолей край Мадрид, съобщи днес испанското правителство, цитирано от Франс прес. След това те ще бъдат пренесени в гробището Пардо в покрайнините на испанската столица.

"Ексхумацията и повторното погребение ще бъдат извършени в тесен кръг, в присътвието на близките му" и на министъра на правосъдието Долорес Делгадо, се казва още в комюникето.
Семейство Франко неуспешно обжалва решението на правителството за изваждане на останките от великолепния мраморен мавзолей в Долината на падналите, увенчан от огромен кръст и построен в планините, на 50 илометра северозападно от Мадрид.

След като дойде на власт през юни 2018 г., министър-председателят социалист Педро Санес направи ексхумирането на Франко един от приоритетите си, за да не бъде повече мавзолеят място за възхвала на франкизма.
На 25 септември испанският Върховен съд отхвърли последната жалба на семейството, потвърждавайки решението на социалистическото правителство за ексхумиране.

Тогава католическата църква увери, че не се противопоставя на ексхумирането на Франко, погребан през 1975 г. в базиликата, която той е построил с труда на хиляди републикански затворници. Неговият гроб е там, на почетно място близо до олтара.
Франко управляваше Испания като диктатор от края на гражданската война, която печели през 1939 г., до смъртта си през 1975 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kato

2019.10.21 | 17:21

1

като нямаш бъдеще почваш да ровиш в миналото

Добави коментар

Водещи новини