Европейският съвет одобри промяната в споразумението за оттеглянето на Великобритания

  • 17 октомври 2019 21:55

  • 901
  • 0
Европейският съвет одобри промяната в споразумението за оттеглянето на Великобритания
© Getty Images/Guliver

Европейският съвет одобри тази вечер договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения е изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.

Изглежда напредваме към последната крачка, заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В личен план изпитвам тъга, защото в сърцето си винаги съм желаел Великобритания да остане. Дано нашите приятели решат да се върнат, вратата ни винаги ще остане отворена, добави той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето посочи, че изпитва облекчение, но и тъга, защото Великобритания наистина напуска. Попитан какво би казал на онези британци, които гласуваха за оставане в ЕС, Юнкер заяви, че те са били прави.

Политически и технически ЕС е готов да утвърди споразумението в срок, уточни Туск. Той добави, че ако Лондон по някаква причина поиска отлагане на датата за напускане след 1 ноември, би се посъветвал с държавите от ЕС какво да се направи.

Последвайте канала на

БТА
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини