Ню Йорк таймс: Преговорите за Брекзит са забулени в несигурност

  • 17 октомври 2019 09:33

  • 384
  • 0
Ню Йорк таймс: Преговорите за Брекзит са забулени в несигурност
© Getty (архив)

Британският министър-председател Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е води надпревара с времето, за да осигури подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) за договорена от него нова сделка за Брекзит в момент, когато лидерите от Европейския съюз казват, че са готови да одобрят споразумението днес, ако той успее, пише в. "Гардиън".

Джонсън, изглежда, има одобрението на твърдолинейните евроскептици в своята Консервативна партия, включително Стив Бейкър, според когото премиерът им е казал, че цяла Великобритания щяла да напусне митническия съюз. Те обаче добавиха и нотка на предупреждение, че може да не гласуват в подкрепа на евентуална сделка за Брекзит, ако не видят правен текст. Изключените наскоро от партията 21 бивши депутати консерватори също така могат да се разбунтуват, отбелязва британското издание.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е казал пред дипломати, че въпросът за ДДС е пречка в последната минута в преговорите. Дипломати от ЕС обаче определиха британското възражение като "димна завеса" с цел да се даде повече време на правителството в Лондон да спечели подкрепата на лидера на ДЮП Арлийн Фостър. Служители от ЕС смятат, че Джонсън може да направи внезапен ход за подпечатване на сделката днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви вчера, че "основите" на споразумение за Брекзит са готови и единствено "съмнения" в последния момент в Лондон стоят на пътя на сделката. Според Барние споразумението предвижда да бъде прокарана регулаторна и митническа граница в Ирландско море, посочва "Гардиън".

Преговорите за Брекзит са забулени в несигурност преди важната среща на върха на ЕС днес и утре, а в същото време има признаци, че страните са на прага да намерят изход от задънената улица, пише в. "Ню Йорк таймс". Докато в Брюксел продължаваха напрегнатите обсъждания между представители на Великобритания и ЕС, в Лондон Джонсън се опитваше да убеди влиятелни депутати да приемат трудни компромиси. Настроенията се колебаеха между предпазливост и оптимизъм, а служителите бързаха да постигнат споразумение за проект на текст, който да може да бъде представен на лидерите от ЕС на тяхната среща, посочва американското издание. Противоречивите сигнали от дипломати отразяваха сложността и деликатността на преговорите и факта, че никоя от страните не иска да бъде обвинявана, ако преговорите се провалят. Чувството за несигурност се подсилва от това, че дипломатите от ЕС знаят, че Джонсън няма мнозинство в британския парламент, следователно може да бъде затруднен да прокара евентуална сделка, която би договорил.

За да има добри перспективи за ратифициране на ново споразумение в парламента, премиерът се нуждае по-конкретно от подкрепата на депутатите от ДЮП, които подкрепят правителството, но помогнаха за отхвърлянето на предишно споразумение за Брекзит, договорено от предшественичката на Джонсън, Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, коментира "Ню Йорк таймс".

Надеждите на Джонсън за излизане от ЕС със сделка за Брекзит, изглежда, са в ръцете на британския парламент, след като Брюксел каза, че на практика има готово споразумение, пише в. "Дейли телеграф". Преговорите в Брюксел продължиха през нощта, а Джонсън ги сравни със затворническата драма "Изкуплението Шоушенк", в която беглец от затвора трябва да пропълзи през канализацията, за да стигне до свободата. Премиерът обаче първо трябва да убеди ДЮП да подкрепи неговата нова сделка, преди да я подложи на решаващо гласуване в парламента в събота, отбелязва британското издание.

Ако Джонсън не успее да постигне официално споразумение с ЕС на срещата на върха в Брюксел и после да спечели гласуване във Великобритания, това ще означава, че той трябва да поиска ново отлагане на Брекзит. Ако ДЮП не оттегли своите възражения, премиерът, изглежда, е напът да наруши своето обещание да изведе на всяка цена Великобритания от ЕС до 31 октомври, коментира британският в. "Таймс".

Последвайте канала на

БТА
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини