Великобритания ще трябва да предложи еврокомисар, ако остане в ЕС след 1 ноември

  • 15 октомври 2019 14:09

  • 713
  • 1
Великобритания ще трябва да предложи еврокомисар, ако остане в ЕС след 1 ноември
© Pixabay

Великобритания ще трябва да издигне кандидат за еврокомисар, ако остане в ЕС след 1 ноември. Това потвърди днес на пресконференция говорител на Европейската комисия.

По думите на говорителя с всеки ден, в който Франция, Румъния и Унгария не са предложили нови имена за еврокомисари, спазването на първоначалните срокове за съставянето на следващата ЕК става по-трудно. Говорителят поясни, че изискването на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е за поне две имена за еврокомисар от държава се запазва.

Въпросът с очакваните три нови номинации остава открит и след вчерашния разговор на Фон дер Лайен с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Разговорът е бил "добър и градивен", каза говорителят.

По неговите думи откритите въпроси са част от "триизмерна главоблъсканица". Според говорителя към трудността на задачата се прибавя сложната вътрешнополитическа обстановка в Румъния.

Говорителят отбеляза, че Фон дер Лайен е поканена на заседанието на Европейския съвет в края на седмицата и ще има възможност да разговаря с държавните и правителствените ръководители от ЕС. По неговите думи Европейският парламент и друг път е отхвърлял кандидати за еврокомисари, без това да поставя под въпрос мнозинството при гласуването на състава на цялата комисия. 

Последвайте канала на

Novini.bg
713 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.15 | 14:21

1

е като овче шкембе

Добави коментар

Водещи новини