Туск остро критикува заплахите на Ердоган да отвори границите към Европа за бежанци

  • 11 октомври 2019 13:54

  • 1367
  • 3
Туск остро критикува заплахите на Ердоган да отвори границите към Европа за бежанци
© Getty Images/Guliver (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро критикува турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва за заплахата да изпрати милиони сирийски бежанци в Европа, предаде агенция Ройтерс. Туск окачестви турската операция в Северна Сирия като дестабилизираща региона.

Председателят на Европейския съвет е на посещение днес в Република Кипър, където разговаря с президента Никос Анастасиадис. След разговорите Туск посочи, че едностранната военна операция на Турция буди сериозна тревога и трябва да бъде прекратена, а опасенията на Анкара на тема сигурност трябва да бъдат разрешени чрез политически и дипломатически средства.

"Военна интервенция само ще влоши нещата. Вместо да създаде стабилност, тя ще предизвика още по-голяма нестабилност в целия регион, като ще влоши положението на цивилните, ще причини нови разселвания и ще застраши напредъка, постигнат от глобалната коалиция срещу ДАЕШ" (Ислямска държава), каза Туск.

В реч вчера турският президент критикува реакциите в ЕС по повод операцията на турската армия в Северна Сирия. "Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата операция като инвазия", заяви Ердоган. "Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци", заплаши турският президент.

Доналд Туск коментира днес: "Турция трябва да разбере, че нашата основна тревога е, че техните действия могат да доведат до друга хуманитарна катастрофа, което ще бъде неприемливо". Председателят на Европейския съвет каза още, че ЕС няма да приеме бежанците да бъдат използвани като оръжие за шантаж.

Съгласно споразумение между ЕС и Турция от март 2016 г. съюзът отпусна милиарди евро на Турция, а в замяна Анкара трябва да възпира миграционния поток към Европа. Турция казва, че парите се отпускат твърде бавно и са незначителна част в сравнение с 40-те милиарда евро, които твърди, че е похарчила за бежанците.

Последвайте канала на

БТА
1367 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.10.11 | 22:48

3

Турция си пази границите и е права!!!

....

2019.10.11 | 17:46

2

Толко са разстроени в ЕС и Германия че са казали на Ердоган, че заради атаката сега Турция трябва да купи не 40.000 Автомобила от новия завод на Фолксваген а 41.000 за компенсация!!!

kik

2019.10.11 | 14:47

1

Tusk po-dobre da si prihotvi vazelina. 6toto taq sigurna zona OON trqbva6e da q napravi predi 10 godini. Ili pak Eropeiskata armiq trqbva6e da q napravi. Sega da kupi vazelin da e gotov. Ni6to ne napravi Evropa da spre konflikta otkakto e zapo4nal.

Добави коментар

Водещи новини