Протести на екоактивисти в Австралия, Великобритания и Франция доведоха до задържания и арести

  • 10 октомври 2019 17:34

  • 268
  • 0
Протести на екоактивисти в Австралия, Великобритания и Франция доведоха до задържания и арести
© Getty Images

Десетки климатични активисти на световното движение "Бунт срещу унищожението" бяха задържани днес при демонстрации в австралийските градове Брисбейн и Мелбърн, предаде ДПА.

В Мелбърн протестиращите срещу климатичните промени се хванаха за ръце в жива верига и блокираха натоварено кръстовище. На друга улица демонстранти залепиха ръцете си за настилката. Полицията задържа общо 41 човека, като 22 бяха глобени за пътно нарушение, а 19 бяха обвинени в умишлено възпрепятстване на работата на аварийните служби, съобщи полицията в щата Виктория

По думите на щатския премиер Даниъл Андрюс протестиращите "са лишени от здрав разум" и с поведението си "не спечелиха никакви приятели".

В Брисбейн бяха задържани 35 души на възраст от 17 до 55 години, обяви полицията в щата Куинсланд. Десетима активисти се бяха приковали към теглен от влекач катамаран, пълен с бетон и други предмети на оживена улица. Други демонстранти се бяха приковали към превозни средства и разни предмети, а някои бяха се залепили за пътната настилка на улицата.

Множество последователи на "Бунт срещу унищожението" направиха днес седяща стачка на международното летище "Лондон сити" в британската столица. Те се бяха заканили да блокират аеропорта, но на първо време смущенията в работата бяха незначителни, допълни ДПА.

Стотина активисти насядаха в чакалнята на летището, а други на шосе, водещо към терминала. За да ограничат последиците, полицейски и летищни служители допускаха в сградата само хора с бордни карти.

Полицията арестува един мъж, направил демонстрация на борда на самолет, готвещ се за полет до Дъблин, който отказал да напусне доброволно. Друг активист се покатери върху самолет на авиокомпания "Бритиш еъруейз"

Лондонската полиция съобщи, че до снощи в мегаполиса са извършени около 800 ареста през първите три дни от планираните двуседмични протести на климатични активисти по света.

В Париж привърженици на движението "Бунт срещу унищожението" продължиха и днес за четвърти пореден ден блокадата на централен площад и околни кръстовища.

Последвайте канала на

БТА
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини