12 държави от ЕС се обединяват, за да подобрят пътнотранспортната безопасност

  • 09 октомври 2019 17:43

  • 645
  • 1
12 държави от ЕС се обединяват, за да подобрят пътнотранспортната безопасност
© МВР (архив)

Дванадесет европейски страни обединяват сили, за да обменят находчиви идеи за подобряване на безопасността по пътищата, като част от новия проект, финансиран от Европейския съюз, който беше обявен днес в Брюксел. 

Въпреки че европейските пътища са най-безопасните в света и безопасността по пътищата значително се е повишила в последните десетилетия, броят на жертвите и на тежко ранените по пътищата ни все още е прекалено висок. Над 25 000 души загиват при пътни инциденти през 2018 г. Това е с 21% по-малко спрямо 2010 година, но същевременно представлява само 1% спад в сравнение с 2017 г. 

Има съществени разлики в показателите за пътна безопасност на отделните държави-членки на ЕС. Тригодишният проект за обмен в областта на пътнотранспортната безопасност цели да се заеме с тези несъответствия и ще свързва експерти от Австрия, България, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Транспортните експерти от дванадесетте участващи държави ще работят заедно, споделяйки най-добрите практики за ограничаване на скоростта, изграждане на безопасна инфраструктура и за подобряване на правоприлагането, събирането на данни,  както и безопасността на пешеходците и колоездачите в градските райони.

Европейският комисар по транспорта Виолета Булц коментира: "Трябва заедно да работим за дългосрочната цел „нулева смъртност“ — до 2050 г. броят на загиналите и тежко ранените да бъде почти нула – и това означава обединяване и обмен на най-добри практики. Проектът за обмен в областта на пътнотранспортната безопасност в Европейския съюз първоначално ще предостави ценна помощ на шест държави членки, които са решени да подобрят показателите си за пътна безопасност през следващите три години. Комбинирайки високото равнище на политическа ангажираност с постоянния обмен между националните експерти, този проект представлява една уникална възможност за справяне с предизвикателствата, свързани с превишаването на скоростта, безопасността на инфраструктурата и подобряването на безопасността за уязвимите участници в движението като пешеходци и колоездачи.“

Проектът се ръководи от Европейския съвет по пътната безопасност, водеща неправителствена организация в сферата на пътнотранспортната безопасност, която работи с експерти от целия Европейски съюз, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Европейската комисия и държавите членки на Европейския съюз поеха задължение за нови мерки, които биха допринесли за намаляването на броя на жертвите и тежко ранените по пътищата с 50% за периода между 2020 и 2030 г.  В тези условия Комисията обяви програмата „Обмен в областта на пътната безопасност в ЕС“, финансирана от Европейския парламент. Тя има за цел да допринесе за намаляване големите разлики в пътнотранспортната безопасност между държавите-членки на ЕС, предоставяйки подкрепа на редица държави с висок потенциал за подобряване на пътната безопасност и по този начин да благоприятства за намаляването на общия брой на смъртни случаи и тежки наранявания по европейските пътища.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...европейските пътища са най-безопасните в света.

2019.10.09 | 19:34

1

ми прилича на:"Русские больные - самые здоровые в мире" !!!

Добави коментар

Водещи новини