Екатерина Захариева ще открие новото Генерално консулство на България в Барселона

  • 09 октомври 2019 13:56

  • 334
  • 1
Екатерина Захариева ще открие новото Генерално консулство на България в Барселона
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заминава за Испания, където на 10 октомври на официална церемония ще открие новото Генерално консулство на България в Барселона и ще участва в Четвъртия регионален форум на Съюза за Средиземноморието, съобщиха от дипломатическата ни централа.
 
Генералното консулство в Барселона, което отвори врати за граждани на 10 септември, е с консулски окръг Каталуния и Арагон – области, в които пребивават по официални данни близо 16 000 наши сънародници.  През 2018 г. районът е бил посетен и от 30 100 български туристи. Новото консулство цели да допринесе за по-доброто консулско обслужване на българите в Испания.
 
Четвъртият регионален форум на Съюза за Средиземноморието е организиран под съпредседателството на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, и  Айман ал Сафади, министър на външните работи и емигрантите на Хашемитско кралство Йордания. Домакин на форума е Жозеп Борел Фонталес, министър на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания. Основната цел на форума е да се потвърди ангажираността на държавите-членки на Съюза за Средиземноморието към евро-средиземноморското сътрудничество.
 
България е член на съюза от самото му създаване през 2008 г. В Съюза за Средиземноморието участват общо 43 държави: 28-те страни от ЕС и 15 средиземноморски страни от Северна Африка, Близкия изток и Балканите. В Съюза за Средиземноморието членува и Лигата на арабските държави

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
334 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.09 | 14:22

1

pederaski kupen vestnik predi ni zaviraha vav ocite postoiannoprestapnika cvaki sega go zameniha sas tazi grozota zaharieva no vapreki vsicko si ostavat slugi na grob.

Добави коментар

Водещи новини