Какви са възможностите за съставяне на ново австрийско правителство

  • 07 октомври 2019 17:10

  • 305
  • 0
Какви са възможностите за съставяне на ново австрийско правителство
© Getty Images/Guliver (архив)

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия, спечелила най-много гласове на парламентарните избори, който бе натоварен да състави новото правителство на Австрия, заяви след срещата с президента Александър Ван дер Белен, че веднага ще се заеме за работа. Но докато сондажните разговори с останалите партийни лидери завършат и се стигне до евентуална коалиция, ще мине доста време, смятат политическите наблюдатели.

Единодушно е мнението, че предстоят трудни политически преговори. Възможни са три двупартийни коалиции, като най-малковероятна се смята коалицията на Народната партия с втората по броя на спечелените гласове Австрийска социалдемократическа партия, която отбеляза най-лошия си изборен резултат досега. Основни изисквания на социалдемократите, каквото е например въвеждането на данък от 25 процента за наследство над един милион, няма да бъде прието от Народната партия. Малко вероятно е тя да се съгласи и с намаляването на 12-часовия работен ден, допускано при екстремни условия, което се компенсира в рамките на календарния месец.

Решението бе прието едва миналата година от коалиционното правителство на Народната партия и Австрийската партия на свободата. За Партията на свободата е важно да не бъде продължен курсът на управление на предишната коалиция на Народната партия и Партията на свободата, а Себастиан Курц заяви нееднократно в предизборния период, че ще се придържа към десноцентристка политика.

Бившият коалиционен партньор - Партията на свободата, заяви след лошите резултати от изборите, че ще мине в опозиция, въпреки че по време на предизборната кампания изтъкваше готовността си за нова коалиция с Народната партия. Въпреки това ръководителят ѝ Норберт Хофер си остави отворена вратичка в случай, че за Курц се окаже невъзможно да намери коалиционен партньор. От значение ще бъде продължителността на преговорите, за да може Партията на свободата да се възстанови донякъде от ударите през последните месеци, ще е нужно да се реши и проблемът около личността на Херберт Кикъл, тъй като Себастиан Курц повтори многократно, че няма да приеме Кикъл като министър в бъдещо правителство.

Големи са дискусиите за евентуалната коалиция с Партията на зелените, защото между двете партии съществуват големи различия по основни въпроси и това особено ще затрудни преговорите. По въпросите на опазване на околната среда, на климата и на природата Зелените изискват да бъде направен голям завой в политиката на Народната партия.

Теоретически възможни варианти са тройна коалиция с включване и на НЕОС в правителството, или правителство на малцинството. Според някои наблюдатели НЕОС може да изпълнява ролята на мост между Народната партия и Зелените. Ако бъде сформирано правителство на малцинството, ще трябва Народната партия да търси подкрепа за всяко решение в парламента. 

Последвайте канала на

БТА
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини