Борис Джонсън влиза в затвора, ако не договори с ЕС сделка за Брекзит?

  • 04 октомври 2019 15:01

  • 9192
  • 3
Борис Джонсън влиза в затвора, ако не договори с ЕС сделка за Брекзит?
16 37дни
© Getty (архив)

Пред опасността да влезе в затвора се е изправил британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, предаде Би Би Си.

Очаква се днес шотландски съд да се произнесе по иск, заведен от бизнесмена Дейл Винс, адвокат Джо Моъм и депутатката от Шотландската народна партия в Камарата на общините (долната камара на парламента в Лондон) Джоана Кери.

Тримата са се обърнали към съдия Пол Кълън да се произнесе дали министър-председателят на Обединеното кралство може да бъде подведен под отговорност, в случай че Лондон и Брюксел не постигнат споразумение за британското излизане от Европейския съюз (Брекзит). Последният срок двете страни да решат какви да са отношенията между Острова и 27-те след Брекзит е 19 октомври. При липса на сделка се очаква след 31 октомври между Великобритания и ЕС да се въведе граничен контрол.

Магистратът трябва да реши дали настоящият стопанин  на "Даунинг стрийт" 10 може да бъде осъден, глобен и лишен за свобода, ако се стигне до край на свободното движение на хора, стоки и капитали от двете страни на Ламанша. Същият съд по-рано бе постановил, че решението на Джонсън да удължи парламентарната ваканция до 14 октомври е било незаконно. Заради постановлението премиерът в Лондон е бил принуден да направи крачка назад и двете камари са възобновили работата си по предварителния график (на 25 септември).

Независимо какво реши съдията неговото постановление няма задължителен характер. Правораздавателната система на Обединеното кралство няма стройна йерархия и се основава повече върху прецедента, отколкото върху писаните закони. Заради това решение на магистрат в една от големите автономни части на Великобритания (Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия) може да бъде блокирано в друга.

Например, дори да се стигне до дело в Шотландия срещу Джонсън, той може да се позове на нормативен акт в Англия, който да обяви процеса за незаконен по английските закони.

Междувременно Моъм е написал в социални мрежи, че е открил документ на правителството. Според адвоката Джонсън е заявил, че ако до 19 октомври няма споразумение с ЕС, премиерът е щял да поиска удължаване на срока за Брекзит. По-рано министър-председателят е казал: По-скоро ще умра в някоя канавка, отколкото да поискам още една отсрочка за излизане ни от ЕС.

Първоначално Брекзит трябваше да се осъществи на 29 март 2019 г., по-късно датата е била определена за 31 октомври.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
9192 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.10.05 | 18:54

3

Такива клоунади може да върши само човек, който е пълен невежа в областта на политиката, международните отношения и правосъдието. "Познанията" на Борис в тези области са идентични с познанията на хората, които го подкрепят за Брекзит - необразовани, неспособни да разсъждават и да осмислят, първосигнални и плиткоумни. Ей богу, не очаквах че британците са толкова скпана нация. ЕС не трябваше да ги приема в общността. Сега щяха да са страна от третия свят. Но... никога не е късно...

2019.10.05 | 13:17

2

Да заминава за затвора! Никаква сделка!

2019.10.04 | 17:02

1

Много хубава новина! Русия и Америка могат да си гледат работата! Силна Европа е това което ни трябва.

Добави коментар

Водещи новини