ЕС засега не обещава на Турция още средства за бежанците

  • 04 октомври 2019 14:15

  • 460
  • 0
ЕС засега не обещава на Турция още средства за бежанците
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската комисия потвърди днес, че при разговорите на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Анкара днес и вчера турската страна е поставила въпроса за осигуряването на още средства за сирийските бежанци.

Говорител на ЕК уточни, че Аврамопулос е насочил вниманието към изплащането на договорените в споразумението между ЕС и Турция шест милиарда евро до края на годината. През септември ЕК съобщи, че вече 5,6 милиарда евро са били насочени към турската страна и предстои отпускането на останалите 400 милиона евро.

Стремежът на ЕС е до края на годината да бъде осигурена цялата сума по споразумението, посочи говорителят. Той добави, че за миграционните проекти, финансирани досега от ЕС в Турция, подкрепата ще продължи още пет години.

Турция прояви много съпричастност и щедрост в последните години, заяви говорителят. Той допълни, че турските министри са поставили въпроса за по-нататъшни нужди, свързани с миграцията. Ясно е, че споразумението покрива основни нужди, които скоро няма да отпаднат, затова ще продължим да имаме грижата, добави говорителят.

Преди месец комисията съобщи какво е постигнато от 2016 г. насам по споразумението между ЕС и Анкара за прекратяване на потока мигранти през Турция към Европа. Според данните ЕС е осигурил на Турция почти цялата договорена по споразумението сума и е върнал на турската страна 2496 мигранти. Същевременно Турция е изпратила към ЕС 23 000 сирийски бежанци. По силата на споразумението се предвиждаше ЕС да върне на Турция толкова незаконни мигранти, колкото сирийски бежанци приеме от турските лагери. 

Последвайте канала на

БТА
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини