Юнкер: Има положителен напредък в британското предложение за Брекзит, но остават и някои проблемни моменти

  • 02 октомври 2019 20:33

  • 1742
  • 0
Юнкер: Има положителен напредък в британското предложение за Брекзит, но остават и някои проблемни моменти
© gettyimages

Днешното предложение на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е за споразумение за Брекзит все още съдържа някои проблемни моменти, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето след телефонен разговор с британския премиер, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Юнкер "призна положителния напредък, особено по отношение на пълното съгласуване на регулациите за всички стоки и контрола на стоките от Великобритания, които влизат в Северна Ирландия", се казва в изявление на Комисията.

Обаче "той отбеляза също, че остават някои проблемни моменти, за които ще е нужна допълнителна работа в следващите дни, особено по отношение на управлението на предпазния механизъм" за Ирландия, се казва още в изявлението.

"Трябва да разполагаме с юридически работещо решение, което отговаря на всички цели на предпазния механизъм: да се избегне твърда граница, да се запази сътрудничеството Север-Юг и островната икономика и да се защити общият пазар на ЕС и мястото на Ирландия в него", е казал Юнкер на Джонсън.

Деликатният баланс на остров Ирландия, който бе постигнат със Споразумението от Разпети петък, сложило край на три десетилетия конфликт, трябва да се запази, се казва в изявлението. Юнкер ще разговаря с ирландския премиер Лио Варадкар и "внимателно ще изслуша гледната му точка", се съобщава в изявлението.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пък ще информира и ще се консултира с Европейския парламент и представителите на страните членки. В следващите дни в Брюксел ще има срещи между преговарящите екипи на ЕС и Великобритания. Съветникът на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, Дейвид Фрост пристигна по-рано днес в Брюксел, където вече участва в работна среща със сътрудниците на Мишел Барние.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини