Дания отбелязва 30-ата годишнина на еднополовите съюзи

  • 01 октомври 2019 15:14

  • 607
  • 1
Дания отбелязва 30-ата годишнина на еднополовите съюзи
© pixabay

Дания отбелязва днес 30-ата годишнина от първите еднополови съюзи, предаде БТА.

На 1 октомври 1989 г. влиза в сила в Дания закон, разрешаващ еднополовите граждански съюзи.

В този ден преди 30 години сключват такъв съюз пасторът Иван Ларсен и психологът Ове Карлсен. Днес двамата си спомнят този паметен за тях ден. Тогава те са били облечени в официални костюми и с различаващи се папийонки. Тази на Ове е била розова, а тази на Иван синя. На церемонията присъствали 25 гости. Тя се състояла в кметството на датската столица. След това на излизане от сградата двамата били приветствани от ликуващо множество, засипало ги с ориз. Накрая двойката се качил на каляска и се отправила към централата на ЛГБТ движението.

Ове и Иван не са първата двойка, сключила такъв еднополов съюз в Дания. Те са втората след Аксел и Ейгил Аксгил, които по онова време са били на 74 и 67 години. Днес те не са между живите. Преди да се обвърже с Иван, Ове е бил женен. Със съпругата си имат две деца, но после той се разболял от рак. Битката с коварната болест преобърнала живота му и той осъзнал, че е хомосексуалист. Развел се, а бившата му съпруга го насърчила да живее собствения си живот. С Иван се запознал в бар и двамата са заедно три години и половина, преди да се обвържат официално.

В Дания до 1866 г. хомосексуалността е била наказвана със смърт. Днес страната е горда, че е била авангард на еднополовите бракове. Но преди 30 години законът за еднополовите граждански съюзи е приет само, защото от него е изключено правото на еднополовите двойки да осиновяват деца, припомня анализатори. Депутатите тогава са целели да предоставят финансова сигурност да хомосексуалистите, които получават правото да наследяват имуществото на партньорите си в момент, в който върлува СПИН.

Еднополовите граждански съюзи не са се сключвали в църкви и е трябвало поне един от младоженците да е датски поданик. Между 1989 г. и 2012 г. са били сключени 7491 еднополови съюза. През 2012 г. еднополовите съюзи са били заменени от бракове и хомосексуалните двойки са получили същите права като хетеросексуалните, включително и църковен брак. Тогава Иван и Ове също са се омъжили в църква.

Днес трийсетина страни по света разрешават еднополовите бракове.

Последвайте канала на

Novini.bg
607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мисъл

2019.10.01 | 19:23

1

Честито! Узакониха извращенията!

Добави коментар

Водещи новини