Заев и Ципрас: ЕС да даде зелена светлина на преговорите със Северна Македония

  • 01 октомври 2019 08:46

  • 804
  • 0
Заев и Ципрас: ЕС да даде зелена светлина на преговорите със Северна Македония
© getty images (архив)

Македонският премиер Зоран Заев и лидерът на основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли призоваха Европейския съюз да определи дата за започване на присъединителни преговори със Скопие през октомври, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

По време на срещата си в понеделник следобед Заев и Ципрас заявиха, че двете страни са преодолели национализма и политическия егоизъм чрез подписването на Преспанския договор за името на Македония през лятото на 2018 година, когато Ципрас беше министър-председател на Гърция и „е време за ЕС да направи същото, като даде зелена светлина за започване на присъединителни преговори със Северна Македония“.

Бившият гръцкия премиер е в Скопие за да участва на организираната от списание Economist конференция с име „Среща на върха на Западните Балкани – Увеличаване на инерцията за европейска интеграция“.

Във вторник Ципрас ще говори на мероприятието за следващите стъпки в европейската интеграция на региона и ще обсъди сделката за името със Заев и бившия председател на европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден.

Последвайте канала на

Калина Христова
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини