Гърция с ново искане за помощ до Фронтекс заради бежанците

  • 30 септември 2019 10:58

  • 335
  • 0
Гърция с ново искане за помощ до Фронтекс заради бежанците
© Pixabay (архив)

На фона на последното увеличение на притока на бежанци към островите в източната част на Егейско море, гръцката брегова охрана изпрати ново искане – второто в рамките на три седмици – за помощ до Фронтекс, Европейската агенция за гранична и брегова охрана, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на свои източници.

По-конкретно, Гърция поиска Фронтекс да предостави най-модерно оборудване за наблюдение - главно радари и термични камери.

Междувременно гръцката брегова охрана е разположила над 50 кораба и 1300 офицери в Беломорието като част от оперативен план на министерството на корабоплаването, който влезе в сила миналата седмица.

Освен това, говорейки с Катимерини при условие за анонимност, висш държавен служител разкри, че държавите-членки на Европейския съюз също са разположили 21 кораба, както и въздушни и сухопътни системи за наблюдение в Източно Егейско море.

Сред тях е произведен в Израел дрон на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Междувременно Катимерини разбира, че началникът на гръцката брегова охрана Стаматис Раптис ще замине за Анкара в сряда за разговори с турския си колега. Преди срещата служителите на бреговата охрана се свързаха с гръцкото външно министерство.

Според служители на министерството на корабоплаването сътрудничеството с Турция е на адекватно ниво и това е довело до пресичане на значителен брой недокументирани мигранти, преди да напуснат турското крайбрежие, отправяйки се към Гърция.

„Ежедневно турската брегова охрана пресича или обездвижва между пет и седем лодки с бежанци и мигранти в своите териториални води“, съобщи източник на „Катимерини“.

Въпреки това, гръцката брегова охрана реагира средно на 30 инциденти на ден, което означава спасяването на 400 до 500 мигранти.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини