Съветът на ЕС удължи мандата на операция "София" с шест месеца

  • 26 септември 2019 18:39

  • 535
  • 0
Съветът на ЕС удължи мандата на операция "София" с шест месеца
© Pixabay

Съветът на ЕС удължи днес мандата на операция "София" с шест месеца, до 31 март 2020 г., съобщиха от неговата пресслужба.

Разполагането на военноморските активи на операцията ще продължи да бъде временно преустановено, тъй като държавите членки на ЕС ще продължат да работят на съответните форуми за намиране на решение относно дебаркирането като част от последващите действия във връзка със заключенията на Европейския съвет от юни 2018 г.

Държавите членки на ЕС имат готовност да се върнат към този въпрос, когато това е необходимо, за да се дадат на командващия операцията евентуални нови насоки по отношение на разполагането на военноморските активи на операцията. Операцията ще продължи да изпълнява съответно мандата си.

Основният мандат на операцията е да допринася за усилията на ЕС за разбиване на бизнес модела на контрабандистите на мигранти и трафикантите на хора в южната част на Централното Средиземноморие. Операцията има и съпътстващи задачи. Тя осигурява обучение за либийската брегова охрана и военноморски сили, наблюдава ефикасността на обучението в дългосрочен план и допринася за прилагането на оръжейното ембарго на ООН в открито море край бреговете на Либия. В допълнение операцията също провежда дейности по наблюдение и събира информация относно незаконния износ на нефт от Либия, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Самата операция допринася за усилията на ЕС за възстановяване на стабилността и сигурността в Либия и за морската сигурност в региона на Централното Средиземноморие.

Операция "София" стартира на 22 юни 2015 г. и е част от цялостния подход на ЕС към миграцията. Командващ операцията е контраадмирал Кредендино от Италия, а седалището на операцията се намира в Рим.

Последвайте канала на

БТА
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини