Франция, Европа и светът скърбят за Жак Ширак

  • 26 септември 2019 14:05

  • 795
  • 2
Франция, Европа и светът скърбят за Жак Ширак
© Getty (архив)

С минута мълчание е започнало днешното заседание на френския парламент, предаде Би Би Си.

Депутатите от Националното събрание са почели паметта на бившия президент Жак Ширак, които си е отишъл тази сутрин.

Председателят на Сената (горната камара на парламента) Жерар Ларше е заявил, че бившият президент е бил душата на страната. "Ширак никога не правеше компромиси с нито с крайнодесните, нито с крайнолевите. Той приемаше нашата родина такава, какво е била и с нейните светли и с нейните тъмни страни", е написал той в Twitter.

Кметицата на Париж Ан Идалго разпореди знамената пред административните сгради да бъдат свалени наполовина в знак на траур. Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на отмени планирано пътуване в Южна Франция и ще направи тази вечер изявление по повод смъртта на Ширак.

Наследникът на Ширак на президентския пост Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в е заявил: Този човек ме вдъхновяваше и дори да сме имали противоречия, Ширак винаги будеше възхищение у мен.

"Отиде си един боец, който можеше да говори на обикновен език с хората". Това е посочил бившият стопанин на Елисейския дворец Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 в системата за микроблогове.

"Европа загуби велик политик и добър приятел в лицето на Жак Ширак", това е написал председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

"Загубата на Ширак е загуба и Франция, и за Европа. Кончината на политика ще се отрази тежко на идните поколения", е написал британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е.

Съболезнователни телеграми са изпратили и руският президент Владимир Путин и ливанският премиер Саид Харири.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
795 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
добър актьор

2019.09.27 | 00:35

2

росен плевела, не рони ли сълзи пред посолството?

вярно е

2019.09.26 | 14:18

1

вярно е. загуби. а сега само педали и джендъри с неясна полова самоопределеност.

Добави коментар

Водещи новини