Белгия няма да подкрепи нова сделка за имигрантите до съставянето на следващ федерален кабинет

  • 25 септември 2019 09:52

  • 403
  • 0
 Белгия няма да подкрепи нова сделка за имигрантите до съставянето на следващ федерален кабинет
© Getty (архив)

Едва когато бъде съставено следващото федерално правителство, Белгия ще може да реши дали да подкрепи споразумението от Малта за разпределението на имигрантите, спасени в Средиземно море. Това е заявил белгийският служебен премиер Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, цитиран от местни медии.

Мишел е призовал за бързо приключване на коалиционните преговори, започнали след изборите през май. От декември миналата година Белгия се управлява от служебно правителство заради оттеглянето от управляващата коалиция на националистите от Нов фламандски алианс (НФА). Причина НФА да напусне властта бе решението на Мишел Белгия да подкрепи споразумението на ООН за имиграцията, подписано в Маракеш.

По думите на Мишел, за да може Белгия да участва в сделката от Малта, ще бъде необходимо ясно парламентарно мнозинство. Според него е възможно повече страни от ЕС да подкрепят първоначалното споразумение, постигнато тази седмица от Франция, Италия, Германия и Малта за разпределянето на "спасените" в Средиземно море имигранти.

Предвижда се в началото на октомври Съветът на ЕС по вътрешни работи да обсъди споразумението от Малта. Очаква се към тази доброволна договореност да се присъединят още европейски страни. Медиите отбелязват, че белгийските власти отчитат зачестяване на случаите на имигранти, пристигнали в друга държава от ЕС, които преминават през Белгия на път за Великобритания. Това е причина белгийските власти да отказват участие в схеми за разпределение на "спасените" и да настояват за общоевропейска договореност за промяна на миграционните правила, залегнали в споразумението от Дъблин.

Последвайте канала на

БТА
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини