Топи се най-големият ледник в Алпите

  • 21 септември 2019 18:53

  • 2465
  • 0
Топи се най-големият ледник в Алпите
© pixabay

Най-големият ледник в Алпите – Алеч, може напълно да изчезне до края на този век, ако не се направи нищо за овладяване на климатичните промен. Това показва ново проучване.

Екип от изследователи в Швейцария използва авангардна симулация, за да покаже как ледникът ще се промени, докато планетата продължава да се затопля, се казва в изявление на техническия университет ETH в Цюрих, пише varhove.

Глетчерът, който покрива 86 квадратни километра в швейцарските Алпи и се смята, че побира около 11 милиарда тона лед, вече е се стопил с около един километър от края на века. Учените прогнозират, че тенденцията ще продължи, дори ако светът успее да изпълни целта от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне при “доста под” 2 градуса по Целзий. Изследователският екип на ETH заяви, че дори при най-добрия сценарий ледникът ще загуби 50 процента от обема и дължината си до 2100 година, докато при най-лошия сценарий „няколко остатъци лед ще бъдат всичко, което ще е останало“.

Алеч е един от повече от 4000 ледника – огромни, древни запаси от лед, в Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи някои от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.В проучване по-рано тази година изследователите на ETH определят, че повече от 90 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове останат неовладяни.

Последвайте канала на

Novini.bg
2465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини