ЕП осъди решение на Турция да отстрани от длъжност трима кметове

  • 19 септември 2019 19:10

  • 888
  • 1
ЕП осъди решение на Турция да отстрани от длъжност трима кметове
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският парламент осъди днес решение на Турция да отстрани от длъжност трима демократично избрани кметове и критикува мерките на правителството за подкопаване на демократичната структура на страната, предаде ДПА. ЕП прие съответна резолюция.

Кметовете от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) в Диарбекир, Мардин и Ван (в Източна Турция) бяха сменени заради разследвания срещу тях по обвинения в терористична дейност. Те бяха заменени от валиите на окръзите, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Решението бе критикувано от опонентите на турското правителство като несправедливо и антидемократично.

Евродепутатите силно критикуват своеволната замяна на избраните кметове от неизбрани от народа доверени лица на правителството, с което още повече се подкопава демократичната структура на Турция, посочи ЕП.

В резолюцията се отправя призив към турските власти всички избрани представители на местните власти на изборите на 31 март да бъдат върнати на постовете им.

Европейският парламент също така осъжда заплахите за отстраняване от длъжност на други избрани представители, особено що се отнася до новия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, и призовава властите в страната да се въздържат от още заплахи, се казва в текста.

На местните избори на 31 март бе нанесен сериозен удар на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която загуби няколко ключови кметски постове, включително в Истанбул и Анкара.

Последвайте канала на

БТА
888 1

Коментари 1

Добави коментар
Otmastitelya

2019.09.19 | 20:37

1

Kakvo go interesuva EP,kakvo re6enie e vzeto
v Darjava, koyato ne e 4lenka na EU?!?! Aaaa da, ne im ustroyva na EP,razbira se,ta nali posle 6te mogat da gi izpolzvat za tehnite si nujdi,kakto do sega!!!

Добави коментар

Водещи новини