Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция през август, се е удвоил

  • 18 септември 2019 11:10

  • 361
  • 1
Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция през август, се е удвоил
© Getty Images/Guliver (архив)

Почти 9300 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция през август - двойно повече в сравнение със същия месец миналата година, показват най-новите данни на европейската гранична служба Фронтекс, цитирани от гръцката телевизия Скай.

Увеличеният поток съвпада с продължаващата криза в провинция Идлиб в Сирия и опитите на Турция да премести в провинциални градове десетки хиляди сирийски бежанци, установили се в Истанбул.

Източното Средиземноморие е единственият регион, където има увеличение на пристигащите мигранти в сравнение с 2018 г. Това показва, че границата между Турция и Гърция отново е предпочитан маршрут към Европа за трафикантите, особено в сянката на кризата в Идлиб.

Показателно е, че през август в региона са пристигнали три четвърти от мигрантите. Четирийсет процента от пристигналите на гръцка територия са афганистанци.

В периода януари - август тази година миграционният поток в Източното Средиземноморие е достигнал 38 313 души, с 10 процента повече от съответния период миналата година. Обратно, по централния път към Италия и по западния към Испания пристигналите мигранти не надвишават 22 хиляди души.

Гръцкото правителство одобри мерки за облекчаване на ситуацията с голямото струпване на мигранти по островите. Сред мерките са отмяна на правото за обжалване на отказ за предоставяне на убежище, прехвърляне на бежанци и мигранти в центрове в континентална Гърция и оказване на натиск за ускоряване на процедурата за връщане на мигранти в Турция по силата на споразумението на Анкара с ЕС.

Последвайте канала на

БТА
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.18 | 11:41

1

da prestiga te manafite usetiha tce evro pederasite gi ocakvat sas otvoreni dupeta i sas solialni pomoshti za da si lejat i samo da si gi shibat.

Добави коментар

Водещи новини