Бежанци ще се обучават за тур гидове в "Лувъра"

  • 17 септември 2019 12:24

  • 1408
  • 0
Бежанци ще се обучават за тур гидове в "Лувъра"
© Pixabay

От “Лувъра” започват специална обучителна инициатива – ще учат бежанци да бъдат тур гидове в музея, събрал една от най-впечатляващите колекции изкуство в света, предаде БТВ.

Френският екип е вдъхновен от инициатива, която вече работи в Берлин. Благодарение на програмата бежанци от Сирия и Ирак в момента работят като тур гидове и правят обиколки из държавните музеи на арабски, английски и немски език.

Програмата е финансирана от “Филантропия Алуаид” – фондация на саудитския бизнесмен Алуаид Бин Талал. Преди време “Лувъра” получи огромно дарение от него, с което да ремонтира и обогати колекцията си с ислямско изкуство.

“Като директор на ислямското изкуство в “Лувъра” започнах да се питам как може културата да ни даде по-добро разбиране за ислямската цивилизация така, че хората да не мислят само за тероризъм”, коментира Яник Линц, директор на този отдел в музея.

Дори в момента “Лувъра” приема кандидатури за работа от бежанци. Целта на новата програма е да има платени турове на на много езици, а не само на арабски и френски.

Последвайте канала на

Novini.bg
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини