Атина поиска официално да изплати предсрочно част от дълга си към МВФ

  • 17 септември 2019 08:40

  • 698
  • 0
Атина поиска официално да изплати предсрочно част от дълга си към МВФ
© getty images

Гърция предложи официално на Международния валутен фонд да погаси предсрочно част от своя дълг към него, предаде ДПА, цитирайки финансовия министър на страната Христос Стайкурас.

"Това ще повиши доверието към нашата страна и ще й даде самоувереност", каза Стайкурас, подписвайки днес молбата към Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и към Еврогрупата. Процедурата може да отнеме няколко седмици, тъй като правителствата на някои страни от еврозоната ще трябва да одобрят гръцкото искане, казаха източници във финансовото министерство в Атина.

Гръцкото предложение се отнася за кредит в размер на 2,9 млрд. евро с лихва от 4,91 процента. Изплащайки го предсрочно, Атина се надява да спести около 70 млн. евро от лихви.

Освен искането за предсрочно изплащане, гръцкият дълг към МВФ възлиза на 8,8 млрд. евро според финансовото министерство. Фондът допринесе с общо 32 млрд. долара за спасителната програма, която избави Гърция от финансовата криза през 2010 г. Повечето от тези средства вече са изплатени.

Гръцката програма за реформи и строги ограничителни мерки приключи в края на август 2018 г. Оттогава Атина е в състояние да стои на собствените си крака и отново да търгува на капиталовите пазари.

Последвайте канала на

БТА
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини