Британският Върховен съд ще обсъжда законно ли е спирането на работата на парламента

  • 17 септември 2019 07:06

  • 453
  • 0
Британският Върховен съд ще обсъжда законно ли е спирането на работата на парламента
© getty images (архив)

Британският Върховен съд започва днес да обсъжда законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента за повече от месец, което опонентите му възприеха като опит да наложи Брекзит без споразумение, предаде Франс прес.

44 дни преди определения срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият на Брекзит без сделка на Борис Джонсън остава твърде вероятен въпреки някои тревожни прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни, лекарства и опасности от обществени сътресения.

В първия ден Върховният съд ще изслуша адвокатите на ищците - в единия случай Джина Милър и в другия 78 проевропейски депутати. Адвокатите на правителството ще бъдат изслушани в сряда, а бившият премиер консерватор Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора.

Не е известно кога ще бъде оповестено решението на съда, посочва АФП.

Ако съдът реши, че спирането на работата на парламента е незаконно, то ще влезе в сила незабавно и парламентът ще бъде свикан, обясни пред АФП преподавателката по право в лондонския университет "Кралица Мери" Сионайд Дъглас-Скот.

Последвайте канала на

Калина Христова
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини