ЕП се събира за първото си заседание в новия политически сезон

  • 16 септември 2019 06:51

  • 263
  • 0
ЕП се събира за първото си заседание в новия политически сезон
© gettyimages (архив)

Европейският парламент се събира днес в Страсбург за първото си заседание за новия политически сезон.

Предвижда се евродепутатите да гласуват за назначаването на Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ). Лагард се предвижда да заеме поста от 1 ноември, като преди това трябва да премине гласуване и в Европейския съвет. Председателят на ЕЦБ работи с мандат от осем години. Тази вечер евродепутатите ще обсъдят обстановката в Хонконг, където от края на март не стихват протестите срещу възможността за предаване на издирвани от Китай заподозрени закононарушители. Досега при протестите имаше няколко хиляди ранени.

Утре ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува резолюция, свързана с външната намеса в европейския демократичен процес. Очаква се евродепутатите да отбележат, че подобна намеса, включително с кибератаки и с разпространението на дезинформация, вреди на ЕС. През март ЕП прие резолюция, в която посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като главни източници на дезинформация в Европа.

В сряда евродепутатите ще се произнесат по предложението да бъдат отпуснати допълнително 100 милиона евро за изследвания и за програмите "Еразъм". Ще бъде прието и решение дали ЕС да върне обратно на държавите от Общността 1,8 милиарда евро по бюджета за тази година. Посочените средства са натрупани от лихви, от наложени от ЕК глоби, както и от неизползвани средства от различните европейски програми.

Също в сряда евродепутатите за пореден път ще обсъдят преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Председателят на ЕП Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш миналата седмица отбеляза, че евродепутатите имат готовност да подкрепят допълнителна отсрочка за Лондон. По неговите думи отсрочката трябва да има ясна цел - избягване на оттегляне без споразумение или свикването на втори референдум за британското членство в ЕС.

Последвайте канала на

БТА
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини