ЕП ще гласува на 23 октомври състава на новата Европейска комисия

  • 12 септември 2019 14:07

  • 181
  • 0
ЕП ще гласува на 23 октомври състава на новата Европейска комисия
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският парламент ще изслуша предложените за нови еврокомисари от 30 септември до 2 октомври. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕП Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш. Той добави, че евродепутатите ще гласуват състава на новата ЕК на 23 октомври.

Сасоли уточни, че на днешната среща на председателите на парламентарните групи е било изразено несъгласие с наименованието на някои от задачите на бъдещите еврокомисари. Следващата седмица ръководството на ЕП ще се срещне в Страсбург с новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, за да обсъдят този въпрос.

Председателят на ЕП съобщи, че евродепутатите ще приемат резолюция, свързана с оттеглянето на Великобритания от ЕС. В документа ще се посочва, че ЕС остава твърд и единен в преговорната си позиция. ЕП ще изрази готовност да бъде дадена нова отсрочка до напускането на Великобритания, за да се избегне раздяла без сделка.

ЕП е готов да обсъди всяко работещо предложение за намирането на изход в преговорите, заяви Сасоли.

По неговите думи е добре преговарящите да се върнат към първоначалното предложение - споразумението между Лондон и ЕС да предвижда предпазна мярка по границата на остров Ирландия, касаеща само Северна Ирландия. Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, отговорността ще бъде единствено на Лондон, коментира Сасоли.

Последвайте канала на

БТА
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини