Активисти на "Грийнпийс" яхнаха кранове на пристанището в Гданск

  • 12 септември 2019 12:38

  • 497
  • 1
Активисти на "Грийнпийс" яхнаха кранове на пристанището в Гданск
© gettyimages

Активисти на "Грийнпийс" се покатериха на кранове в терминал на пристанището в полския град Гданск в опит да предотвратят разтоварването на доставка вносни въглища, предаде БТА.

Според съобщение на екологичната организация акцията цели да накара Полша да намали зависимостта си от каменни въглища, които допринасят за глобалното затопляне.

Полицията в Гданск посочва, че обсъжда с пристанищните власти как да бъдат свалени безопасно от крановете протестиращите. Към тях може да бъдат предявени обвинения по наказателния кодекс, заявиха властите. Вчера кораб с активисти на "Грийнпийс" опита да блокира плавателен съд, превозващ каменни въглища от Мозамбик до Гданск. Опитът им беше осуетен от гранични полицаи, които извършиха арести и конфискуваха кораба.

През последните години Полша е увеличила вноса на въглища, включително от Русия, заради намаления вътрешен добив. Около 80 на сто от електроенергията в страната се произвежда от централи на въглища. Полша се преориентира към зелена енергетика, но все още се нуждае от ТЕЦ-ове на твърдо гориво, за да запази енергийната си сигурност, каза вчера премиерът Матеуш Моравецки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
497 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
много лесно

2019.09.12 | 13:10

1

много лесно - с оптика. аман от тия еко терористи. да идат да живеят без ток някъде в пустоща.

Добави коментар

Водещи новини