Еманюел Макрон ще посети Италия, за да обнови двустранните отношения

  • 12 септември 2019 08:02

  • 287
  • 0
Еманюел Макрон ще посети Италия, за да обнови двустранните отношения
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще посети на 18 септември Италия, за да преговаря с италианския държавен глава и премиера с оглед да обнови двустранните отношения след образуването на ново коалиционно правителство на полуострова. Това съобщи днес Елисейският дворец, предаде Франс прес.

Макрон ще разговаря първо с президента Серджо Матарела, а след това ще има работен обяд с премиера Джузепе Конте.

"Разговорите ще засегнат двустранни въпроси и европейски теми, по-специално икономически и свързани с миграцията", уточни Елисейският дворец.

Визитата цели да подобри двустранните връзки, сериозно пострадали след идването на власт на популистко правителство в Рим през 2018 г.

Бившият вътрешен министър Матео Салвини критикуваше "арогантността" и "лицемерието" на Макрон в подхода към проблемите на миграцията. Критични изказвания правеше и бившият министър на външните работи Луиджи Ди Майо. Макрон също отправяше нападки срещу италианския кабинет - обяви Салвини за свой "основен противник" и заклеймяваше "проказата на национализма", напомня АФП.

Новото правителство на Италия "изглежда по-отворено в европейското си измерение, в по-голяма степен решено да развива позитивни отношения с Франция, по-отворено и в разработването на общи мерки, свързани с миграцията. Готови сме да говорим за това", заяви в неделя първият дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан.

Последвайте канала на

БТА
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини