Управляващите в Полша наложиха ваканция на Сейма

  • 11 септември 2019 15:32

  • 317
  • 0
Управляващите в Полша наложиха ваканция на Сейма
© Pixabay (архив)

Управляващите в Полша наложиха безпрецедентна ваканция на парламента до след изборите през октомври, с което предизвикаха съмнения у опозицията за намеренията им, предаде БТА, позовавайки се на АП и ДПА.

Последното заседание на Сейма започна днес и ще включва вот гласуване вечерта по вот на недоверие за министъра на правосъдието. Той е поискан заради клеветническа кампания срещу съдии, организирана от служители на министерството.
От утре долната камара на парламента излиза във ваканция и ще се събере отново за заседания на 15 и 16 октомври, тоест два дни след парламентарните избори на 13 октомври. Подновените заседания обаче ще бъдат в настоящия състав на Сейма, а не с новоизбраните депутати.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) обяснява, че така депутатите ще имат повече време за предизборната кампания. Очакваше се последното заседание на Сейма преди изборите да бъде в петък. От опозицията се съмняват, че ПиС ще предприеме неочаквани ходове след изборите. "Не вярвам в чистите намерения на управляващите", каза заместник-председателят на Сейма Малгожата Кидава-Блонска. По думите й "ПиС имат някакъв таен план". "Те или не вярват в положителния изход от изборите, или подготвят закон, който при нормални условия няма да бъде одобрен с гласуване", заяви Кидава-Блонска, която миналата седмица бе обявена за кандидат за премиер на проевропейската "Гражданска коалиция".

Това е първият случай в историята на демократична Полша, когато старият парламент ще заседава след избори.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини