Меркел: Време е ЕС да засили вътрешните си връзки

  • 11 септември 2019 15:21

  • 568
  • 2
Меркел: Време е ЕС да засили вътрешните си връзки
© gettyimages (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се днес каза, че е време Европейският съюз да започне да си сътрудничи по-тясно, имайки предвид промените в баланса на силите в света и напреженията, които формират дневния ред, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В реч в Бундестага по време на дебатите за бюджета Меркел каза, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху укрепването на вътрешните си връзки. Канцлерът заяви, че растящото съперничество между САЩ и Китай, "новата геостратегическа сила" на Русия, както и планираното напускане на общността от Великобритания ще имат сериозни последици, за които ЕС трябва да се подготви. Меркел каза също, че все още вярва, че е възможно Великобритания да напусне със споразумение на 31 октомври, но Берлин е готов и за Брекзит без сделка.

Канцлерът изтъкна, че ЕС трябва да напредне технологично и че Европа изостава по отношение на някои значими технологични разработки. Меркел похвали представения вчера екип на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е. Тя каза, че новата Европейската комисия е "глобално ориентирана" и ще засили позициите на ЕС в света.

Канцлерът заяви, че Европа е решила да подкрепи сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран и ще продължи да се опитва да намери решения, които да предотвратят ескалация на напрежението. Освен това Меркел изтъкна, че Германия ще направи каквото се изисква от нея, за да няма прокси война (война чрез посредници) в Либия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
568 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Време е за РЕФЕРЕНДУМ

2019.09.11 | 16:20

1

BGEXIT от НАТО не от Европейския съюз Борисов не е вкарал в НАТО България нито в Европейския съюз но пък може да инициира отеглането на държавата поне от НАТО!!!!

Аз

2019.09.11 | 18:15

2

Решетников, време е да ти забранят и да пишеш по българските сайтове!

Добави коментар

Водещи новини