Полски граничари щурмуваха кораб на "Грийнпийс" и извършиха арести

  • 10 септември 2019 18:31

  • 1221
  • 2
Полски граничари щурмуваха кораб на "Грийнпийс" и извършиха арести
© gettyimages (архив)

Въоръжени и маскирани полски граничари щурмуваха кораб на "Грийнпийс", опитал се да попречи на доставка на въглища в пристанището на Гданск.

Извършени са арести на активисти, а корабът "Рейнбоу уориър" е конфискуван, съобщи днес екологичната организация, цитирана от АП. В съобщението се пояснява, че акцията е целяла да накара Полша да намали зависимостта си от каменни въглища, които допринасят за глобалното затопляне. По думите на активиста от организацията Марек Юзефяк граничарите са счупили прозорец, за да проникнат в капитанския мостик. Видеоклип, разпространен от "Грийнпийс" показва как униформените нахлуват в мостика и крещят на всички да лягат на земята.

Полската гранична служба обяви, че е била извършена проверка на общо 22 човека. Двама от тях - капитанът испанец и един активист от Австрия - са останали в ареста по подозрение, че са нарушили правилата за безопасност. Прокуратурата ще решава дали те ще бъдат освободени, предаде АП.

Последвайте канала на

БТА
1221 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пян Гъ

2019.09.10 | 20:22

1

По принцип - добре, но дали блокират и завода на "Тесла" заради замърсяването с акум. батерии. Ако да, ще им повярвам, че не са маша на неолибералния екстремизъм.

k

2019.09.11 | 13:23

2

Всъщност производството на батерията и всяко последващо зареждане (с КПД

Добави коментар

Водещи новини