Демонстрация в Берлин срещу Брекзит без сделка

  • 07 септември 2019 19:12

  • 1012
  • 0
Демонстрация в Берлин срещу Брекзит без сделка
© Getty Images/Guliver

Десетки членове на групата "Спрете преврата" се събраха днес в центъра на Берлин на протест срещу Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Демонстрантите, които събираха подписи за петиция заявиха, че искат да защитят британската демокрация, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че ще спре работата на парламента за пет седмици преди излизането на Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври.

Това пресметнато спиране на работата на парламента е заплаха за британската демокрация, причинява конституционна криза в момент на национална криза, се посочва в петицията, която демонстрантите планират да връчат по-късно днес на британския посланик в Германия.

Този пълен хаос ни събра в знак на солидарност в опит да защитим британската демокрация, се допълва в писмото към петицията.

Близо 100 души от Великобритания и други европейски страни участваха в събитието край Бранденбургската врата, която е символ на германското единство и се намира на броени метри от британското посолство.

Внукът на Уинстън Чърчил, иконичният британски премиер от времето на Втората световна война, заяви днес, че не вижда сходства между прочутия си дядо и Джонсън, посочва ДПА.

Борис Джонсън изобщо не е като Уинстън Чърчил. Не мисля, че някой е наричал Борис дипломат или държавник, заяви сър Никълъс Соумс в интервю, публикувано в днешния брой на "Таймс".

Уинстън Чърчил бе Уинстън Чърчил заради житейския си опит. Житейският опит на Борис Джонсън се изчерпва в това да говори куп лъжи за Европейския съюз в Брюксел и след това да стане премиер. Той не харесва Камарата на общините. Той е обхванат от тази огромна Брекзит-мания - да излезем, със сделка или без, на живот и смърт, допълни ветеранът в политиката.

Соумс заедно с още 20 членове на консерваторите понесе поражение в парламента във вторник, 3 септември, което на практика ги отстрани от партията. Бунтовниците тори, както те са известни, подкрепиха закон, внесен от членове на опозиционната Лейбъристка партия за блокиране на хаотичен Брекзит, противопоставяйки се на желанията на Джонсън и кабинета му.

Безцеремонните действия на Джонсън спрямо Соумс и други високопоставени консерватори бяха посрещнати с остри критики.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че Лейбъристката партия няма да подкрепи провеждане на парламентарни избори, докато премиерът Борис Джонсън не заяви, че ще се придържа към новия закон, блокиращ Брекзит без сделка на 31 октомври.

Последвайте канала на

БТА
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини