Меркел и Ли Къцян разговаряха за търговските отношения и за Хонконг при срещата си в Пекин

  • 06 септември 2019 10:50

  • 440
  • 0
 Меркел и Ли Къцян разговаряха за търговските отношения и за Хонконг при срещата си в Пекин
© Getty Images

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза днес, че е обсъждала темата за Хонконг с китайския премиер Ли Къцян при днешния им разговор в Пекин и добави, че е необходимо мирно разрешение на появилите се в града проблеми, предаде Ройтерс.

На съвместната пресконференция след срещата им Ли от своя страна каза, че Китай ще прекрати "хаоса" в бившата британска колония в рамките на закона. Той коментира за първи път безредиците в автономния китайски град и отбеляза, че Пекин е достатъчно мъдър да се справи с протестите там на основата на закона.

Меркел, която е на тридневно посещение в Китай, приветства решението на властите в Хонконг тази седмица формално да изтеглят спорния законопроект за екстрадиция, станал повод за взрива от улични протести. "Надявам се, че демонстрантите ще вземат участие в диалога", отбеляза тя.

Още преди началото на посещението й лидерите на протестното движение в Хонконг поискаха среща с германската лидерка по време на визитата й, но неин говорител каза, че тя не планира да се срещне с тях.

По време на разговорите с китайския премиер, Меркел, цитирана от ДПА, изрази надежда за бързо намиране на изход от търговската война между САЩ и Китай - двете най-мощни икономики в света. Според канцлерката тази война се отразява и на другите страни.

Меркел, която оглавява голяма бизнес делегация в Китай, каза на срещата с Ли Къцян, че се надява подготвяното инвестиционно споразумение между ЕС и Китай да бъде финализирано скоро. То ще отстрани някои от пречките в икономическите отношения и на него възлагат сериозни надежди както ЕС, така и Китай, посочва ДПА.

Канцлерката добави, че китайско-германските отношения са поставени на солидна основа, въпреки наличието на някои конфликти, и че двете страни са направили известен напредък в преодоляването им. Тя изтъкна, че Германия остава отворена за китайски инвестиции, но добави, че Берлин "контролира" инвестициите в някои стратегически важни отрасли и инфраструктурни проекти.

Меркел и Ли подписаха общо 11 споразумения за сътрудничество в области като авиацията, автомобилната индустрия, чистите енергии, финансите и образованието.

По-рано днес Меркел бе посрещната с военни почести от Ли Къцян пред сградата на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) на пекинския площад "Тянанмън". Наблюдателите обърнаха внимание, че двамата бяха седнали по време на церемонията, след като през последните седмици Меркел на няколко пъти бе забелязана с пристъпи на треперене при подобни случаи. Те останаха на столовете си при изпълнението на германския химн, но при изпълнението на китайския Ли стана прав.

Очаква се по-късно днес Меркел да вечеря с китайския президент Си Цзинпин, а утре ще отпътува за китайския мегаполис Ухан за среща с бизнес лидери и със студенти университета "Хуачжун".

Последвайте канала на

БТА
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини